26 november 2020
Geplaatst door LexWillemars

BABEL staat voor architect Laurens Boodt op de eerste plek van coolste projecten! Hij heeft zich met veel plezier op het ontwerp gestort en is ook bijzonder blij met het eindresultaat. “Ik zou er zelf ook graag wonen; het is echt een feest om doorheen te lopen straks.” Een eerste kennismaking aan de hand van vijf vragen …

Vertel, hoe ben je bij BABEL betrokken geraakt?

“De gemeente Rotterdam schreef een prijsvraag uit en samen met AM kwamen we tot dit eigenzinnige concept. Het schilderij ‘De toren van Babel’ van Pieter Bruegel de Oude diende als inspiratiebron. Ik liep al langer met dit idee in mijn hoofd en met de prijsvraag als trigger kwamen de tekeningen tot leven.”

Kun je het concept in het kort omschrijven?

“Het is een gelaagd gebouw met een soort gemeenschappelijke straat die rondom naar boven loopt, waar je kunt lopen, buren kunt tegenkomen, langs beschutte voortuinen en overtuinen loopt en spelende kinderen ziet. Het looppad met de trappen verbindt de verschillende appartementen en buitenruimtes met elkaar.”

 

En de tweelaagse appartementen zelf?
“Die hebben volop ruimte, met een ruime woonkamer en meestal drie of vier slaapkamers. Bovendien hoef je niet iedere slaapkamer als zodanig te benutten. Omdat er veel lichtinval in de woningen is, zijn het ook ideale ruimtes voor bijvoorbeeld een werkplek. Zeker vandaag de dag enorm nuttig.”

 

Ook de buitenruimtes hebben veel aandacht gekregen …

“Ja, in BABEL vind je zowel voortuinen, achtertuinen als overtuinen. Dat laatste zie je vaker in de omgeving van water, zoals langs de Rotte en de Schie. Met een straat of pad tussen de tuin en het woonhuis. Met de overtuinen onderstrepen we niet alleen de verbinding met wonen aan het water. Ze zorgen ook voor extra benutting van het uitzicht en de levendigheid door mogelijke ontmoetingen die ontstaan bij het oversteken van huis naar tuin.”

 

Tot slot, welke kernwoorden omschrijven dit gebouw?

“Vrijheid, speelsheid, toegankelijkheid en natuurlijk & maritiem materiaalgebruik. Het is een levendig en eigenzinnig gebouw dat voor iedereen – van 0 tot 80 jaar – geschikt is en waar je zowel met de buren een praatje kunt maken als jezelf fijn kunt terugtrekken in een ruime woning dichtbij de stad.”

 

Binnenkort deel 2 van het interview met de architect.